Dobrošli na turistički portal: TuristickeDestinacije.com!

Turističke DestinacijeTuristicke DestinacijeReč, dve: Pag

Pag je ostrvo smešteno u severnoj Dalmaciji sa površinom od 284.5 kvadratnih kilometra. Veća naselja na ostrvu Pag su: Pag, Novalja, Stara Novalja, Lun i Caska. Jugozapadna obala ostrva je ravna, dok je severoistočna strma i visoka sa zalivima Pag i Stara Novalja.
Klima je mediteranska i najveći deo ostrva je kamenit, dok je manji deo prekriven makijama. U dolinama i poljima (Novaljsko, Povljansko, Vlašičko i Dinjsko) se kultiviše vino, povrće i voće. Na poluostrvu Luna se uglavnom gaje masline, samim tim je proizvodnja ulja u povoju. Starosedeoci uzgajaju ovce, a ovde je poznat i takozvani sir Pag.
Pored toga, ostrvo je poznato po proizvodnji soli. Glavni gradovi na ostrvu su povezani putevima koji su ekstenzija Jadranskog autoputa. Pag je spojen sa kopnom mostom i trajektnim linijama.
Zrće je dugačka, peskovita plaža u blizini Novalje, smeštena u severoistočnom delu Paga. Plaža je popularna i često je, pored lokalnog stanovništva, posećuju mnogi turisti. Takođe je poznata među klaberima, pa je mnogi smatraju hrvatskom Ibicom. Prema novim hrvatskim zakonima, svi noćni klubovi sada mogu raditi non stop, 24 sata dnevno. Preporučujemo Vam da obavezno posetite klubove Akvarijus, Papaja i Kalipso.

 
Na ostrvu Pag se proizvodi poznati Paški sir, koji se pravi od ovčijeg mleka autohtone ovce sa Paga. Sir se razvija nekih 5-18 meseci, ima pikantan ukus, poseban miris i vlaknastu teksturu. Takođe, izuzetno je popularna i paška jagnjetina.
Kroz čitavu istoriju, posebno mesto u ekonomiji ostrva Pag predstavlja proizvodnja soli. To je tradicija koja ovde postoji već više od stotinu godina. Štaviše, poreklo grada Paga se vezuje sa početkom eksploatacije pećine u blizini zatvorenog zaliva radi proizvodnje soli.

 

© esan. All Rights Reserved.