Dobrošli na turistički portal: TuristickeDestinacije.com!

Turističke DestinacijeTuristicke DestinacijeDestinacija Crna Gora

Kotor (23) Tivat (21) Herceg Novi (16) Budva (13) Dobre Vode (11) Igalo (9) Šušanj (6) Čanj (5) Ulcinj (5) Ada Bojana (4) Bar (4) Petrovac (4) Podgorica (4) Sutomore (4) Sv. Stefan (4) Žabljak (3) Stoliv (3) Bigovo (2) Rafailovici (2) Bečići (1) Buljarice (1) Djenovići (1) Dobrota (1) Kolašin (1) Krašići (1) Perast (1) Plav (1) Risan (1) Utjeha (1) Miločer (2)

Reč, dve o Crna Gora

Crna Gora je jedna od najatraktivnijih turističkih zemalja u svetu!
Najpoznatiji je svakako letnji turizam. Razlog tome je neverovatno Jadransko more. Kvalitet vode, salinitet, boja, toplota mora je sasvim odgovarajuća-osvežavajuća... čine ovaj deo Jadranske obale jednostavno neodoljivim za turiste iz celog sveta!

Crna Gora, Sv. Stefan

Kada je reč o samoj turističkoj ponudi, možemo da kažemo da je ona dosta kvalitetna ali da svakako ima pregršt mesta za napredak! Ako krenete sa severa (kada je reč o obali) odmah nailazite na Igalo i Herceg Novi i to biste mogli da ostanete i da ne idete dalje!

Igalo glavni akcenat stavlja na banjski turizam ali nikako ne zapostavlja i "občni" letnji turizam. Poznata su lekovita svojstva igalskog blata. Sasvim je prirodno da se upravo u Igalu nalazi najstručniji kadar fizioterapeuta kao i celokupan tretman rehabilitacije. Svakako, Igalo sa svojom plažom koja podseća na plažu u ulcinju, predstavlja pravo mesto za porodice sa malom decom!
A šta tek reći o prelepom Herceg Novom?! Grad od skalina (kako je ovaj grad još i poznat) predstavlja pravi biser na samom ulasku u Bokokotorski zaliv. Herceg Novi ima sve što je potrebno u svojoj turističkoj ponudi! Jednostavno posetite Herceg Novi i uverite se sami! Samo da pomenemo dugačko šetalište pored same obale mora Pet Danica (dugo 8km)... ostalo otkrijte sami :).


Spuštajući se južno niz obalu, kod Kamenara možete nastaviti trajektom što vas vodi u grad gde cveta cveće cele godine, Tivat. Poslednjih godina rapidno se razvija i obogaćuje svoju turističku ponudu. Ako pak odlučite da nastavite magistralom naići ćete na najstarije gradove Boke, Risan i Perast!
Risan je specifičan grad sa specifičnom klimom koju zapravo čine čudne vazdušne struje.
Perast... svaka građevina u ovom malom gradiću predstavlja parče daleke i bogate istorije! Posetiti Crnu Goru a ne posetiti Perast predstavlja pravi gubitak!

U nastavku putovanja na jug, na nekih 10 kilometara od Perasta je velelepni Kotor! Grad koji vas ostavlja bez daha! Grad koga su uvrstili najpoznatiji svetski turoperateri u svoju ponudu. Krstarenje sredozemljem se nemože zamisliti bez svraćanja u Kotor! Zašto? Morate porveriti sami!

Kraljica turizma koja teži da bude i turistička metropola na Jadranu (za mnoge i jeste) svakako je Budva. Spoj modernog i tradicionalnog, starog i novog, na vrhu Top Hill diskoteka, u dnu Stari Grad Budva... Slovenska plaža, uređeno šetalište, žive izložbe neafirmisanih likovnih umetnika, otvoreno pozorište... jednostavno sve što možete zamisliti na jednom odmoru možete ostvariti u Budvi!

Opisivati obalu Crne Gore a ne napisati reč dve o Sv. Stefanu bila bi kao promašena tema na pismenom zadatku iz maternjeg jezika! Sv. Stefan predstavlja pravi dijamant Crnogorske obale i jedno prirodno čudo koje je privuklo neke od najpoznatijih ličnosti na planeti (Princ Čarls ima svoje odaje na Sv. Stefanu). Otvaranje letnje turističke sezone obično počinje vatrometom na Sv. Stefanu!

Dalje na jug nailazimo na grad Petrovac sa svojom tvrđavom i neobičnom crkvom na gotovo kamenu od ostvrceta sv. Neđelja. Crveni sitni pesak na plaži, prelep kafić ugrađen u stenu na više nivoa... diskoteke, kafići na obali, restorani sa svežim morskim proizvodima zaslužuju pažnju turista.

Naredni je grad Bar. Ovo je grad-luka sa svim svojim odlikama jednog modernog grada na moru sa velikom i modernom lukom za prekookeanske brodove. Poslednjih godina se veoma brzo širi ali ne narušava svoj stari "šmek" gostovprimljivosti svojih građana. Zaista, ukoliko tugujete iz bilo kog razloga za svojim zavičajem, ovaj grad je sposoban da vam to na neki čudan način i nadomesti!

Na samom kraju putovanja obalom Crne Gore, tik uz granicu sa Albanijom je Stari Grad Ulcinj. Grad bogate istorije i grad koji je nadaleko poznat po svojoj 12km dugoj peščanoj plaži koja na kraju ima ušće reke Bojane i pregršt veoma kvalitetnih restorana na vodi sa, naravno, uvek sveže upecanom ribom!

Pokušali smo da opišemo sva veća mesta na Crnogorskoj obali a svakako se na njoj nalaze i manja mesta koja zavređuju više pažnje (Bečiči, Rafailovići, Sutomore, Čanj, Buljarice, Baošići, Bjela, Dobre Vode, Stoliv i mnoga druga). Svakako da svako mesto na obali ima svoju priču, svoju dušu i svako mesto je lepo na svoj način ali ono što je zajedničko svim mestima (manjim i većim) je perfektno Jadransko more!

Zimski turizam? Može!
Durmitor, Tara... Na Durmitoru je već više godina veoma ozbiljan skijaški centar koji svake godine biva sve bolji predstavljajući ozbiljnu konkurenciju nekim okolnim poznatijim skijaškim centrima!

Tara takođe ima svoje skijaške manje centre koji imaju svoju tradiciju i kvalitet ali ono po čemu se Tara izdvaja zadnjih godina je Rafting! Ova novonastala turistička ponuda osvaja sve više turista ali i sama usluga turističkih radnika Tare daje svoj doprinos tome!

Skadarsko jezero u mnogome obogaćuje turističku ponudu Crne Gore. Jezero sa oko 370km2 ukupne površine ali koga Crna Gora deli sa susednom Albanijom ima prebogatu floru i faunu i neke endemske vrste karakteristčne za Skadarsko jezero. Virpazar je nekako zadužen za turističku ponudu ali je značajno pomenuti i resort Plavnica koja se takođe trudi da poboljša turističku ponudu na Skadarskom jezeru.

Cetinje! Mauzolej Petra Petrovića Njeguša, oca nacije! Ne posetiti?! Nemojte ni dolaziti u Crnu Goru!!! (šala naravno ali...)

Dobrodošli u Crnu Goru, malu zemlju ali velikog i hrabrog srca!

© esan. All Rights Reserved.