Dobrošli na turistički portal: TuristickeDestinacije.com!

Turističke DestinacijeTuristicke DestinacijeReč, dve: Kopaonik

Nacionalni park Kopaonik se nalazi u centralnoj Srbiji, 230km od Beograda.
Kopaoniku se može prići iz pravca Jošanicke Banje ili iz pravca Brusa. Teritorija Nacionalnog parka obuhvata površinu od 11810 hektara u opštinama Raška i Brus.
Nacionalni park je osnovan 1981 i njime upravlja Javno preduzeće Nacionalni park Kopaonik. Zaštita Parka je obezbeđena primenom

Zakona o zaštiti prirode i Zakona o nacionalnim parkovima, kao i određenim brojem međunarodnih konvencija.  Organizacija i vođenje zašticene zone se vrši u skladu sa Regionalnim planom za oblasti posebne namene i drugim relevantnim propisima. Nadzor vrše. Ministarstvo za očuvanje prirodne sredine, Ministarstvo za javne radove i Institut za zaštitu prirode.
  Zone sa posebno značajnim i retkim biljnim i životinjskim vrstama su izolovani i zaštićeni su kao rezervati. Izdvajamo tri celine Ravnog kopaonika Suvo Rudiste sa Pancicevim vrhom (2017 m) na kome je Pančićev mauzolej, celina Karaman sa vrhom Mali Karaman od koga se pruzaju dva grebena: greben Ledenice i Karaman greben i vrhom Vucak (1934 m). Gobelja sa najvisim vrhom Velika Gobelja (1934 m). Celine Gobelju i Karaman razdvaja prevoj Jaram, a Suvo Rudiste i Karaman, prevoj Pajino preslo.
Mali Karaman je trojna tacka recnih slivova: rasinskog, toplickog i raškog.
Kopaonik je najveći skijaški centar u Srbiji i jedan od najlepših centara u ovom delu Evrope. Pored toga što predstavlja jednu od najlepših planina u Srbiji, Kopaonik poseduje i neverovatan prirodni potencijal od oko 200 sunčanih i oko 160 dana pod snežnim pokrivačem tokom godine.
Uređeni tereni skijaškog centra Kopaonik su pogodni svim kategorijama skijaša, od početnika do skijaša vrhunskih sposobnosti. Skijaški centar Kopaonik poseduje  55 km staza uređenih za alpsko skijanje i 12 km staza za nordijsko skijanje. Za ljubitelje noćnog skijanja tu je i osvetljena staza “Malo Jezero”. Osim toga, za najmlađe skijaše i sve druge početnike, koji prave svoje prve skijaške korake, postoji obezbeđen prostor „ski vrtića“ sa pokretnom trakom koja olakšava da se ovlada osnovnim skijaškim veštinama.
Preko 70 odsto skijališta pokriveno je sistemom za veštačko osnežavanje. Sistemom za veštačko osnežavanje pokrivene su staze: Karaman A i B, Pančićev vrh, Duboka 1 i 2, Sunčana dolina, Malo jezero, Krst, Krčmar, Kneževske bare, Mali Karaman, Marine vode, Karaman i pripadajući ski putevi.
 

Ovim se postiglo da sezona skijanja traje duže, a skijaši, kako početnici tako i oni malo zahtevniji mogu biti sigurni da će tokom sezone moći da uživaju u odlično pripremljenim stazama.

Sve staze su veoma dobro povezane sistemom žičara i ski liftova, kapaciteta od preko 32.000 skijaša na sat. Ovaj sistem čini jedna šestosedna žičara, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, 4 isklopive četvorosedne žičare velike brzine (ukupan kapacitet 10.000 skijaša na sat), tri fiksne četvorosedne žičare sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša (ukupan kapacitet oko 6.200 skijaša na sat), tri dvosednih žičara ukupnog kapaciteta 3.600 skijaša na sat, dva vučna ski lifta  “sidro” kapaciteta 2.400 skijaša na sat i osam ski liftova "tanjir" kapaciteta 6.500 skijaša na sati, kao i tri vezna ski lifta.

Žičara četvorosed „Pančićev vrh“ tokom čitave zimske sezone ali i u toku leta, osim skijaša i snoubordera, prevozi i posetioce centra koji se ne bave zimskim sportovima, već panoramski razgledaju centar i bave se brojnim drugim aktivnostima koje ski centar Kopaonik omogućava.

Pored staza za alpsko i nordijsko skijanje, skijaški centar Kopaonik poseduje i uređen snow-board park, na kome se organizuju mnoga takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera.
Staza Gobelja 13 na Kopaoniku dobila je homologaciju za organizaciju slalom trka, dok su staze Duboka 1 i Duboka 2 dobile homologacije za slalom i veleslalom trke.

KARAKTERISTIKE SKI CENTRA
Visina centra – 1.770 m
Najviši vrh – 2.017 m
Maksimalna visinska razlika – 512 m
Najduža staza – 3.500 m /Bela reka

Ukupna dužina staza – 55.000 m
- Broj lakih staza /plave – 21
- Broj srednjih staza /crvene – 9
- Broj teških staza /crne – 6

Broj ski liftova i žičara – 24
- 10 liftovi tipa tanjir ili sidro
- 3 vezna ski lifta
- 1 žičara šestosed
- 7 žičara četvorosed
- 3 žičara dvosed

Ukupan kapacitet žičara – 32.000 skijaša/sat
Dužina noćne staze – 450 m/ M.jezero
Nordijske staze – 12 km / Crvene bare

 

© esan. All Rights Reserved.